Dil ve Konuşma Bozukluğu Destek Eğitim Programı

Dil ve Konuşma Terapisi Nedir ?

Düşünceyi sözle ifade etme işi olarak tanımlanan konuşma, insanoğlunun en temel ihtiyaçlarındandır.

 

Kendini, duygu ve düşüncelerini ifade etme, karşısındaki insanla iletişim kurma, dünyayı anlama ve anlamlandırmayı sağlayan konuşmada yaşanacak sorunlar, bu temel ihtiyacın kesintiye uğramasına ve beraberinde pek çok ruhsal ve zihinsel soruna sebep olmaktadır.

Bu alanda yaşanan sorunlarla ilgili dil ve konuşma terapi merkezleri hizmet vermektedir. Peki, sıklıkla duyduğumuz, giderek yaygınlaşan dil ve konuşma terapisi nedir?

Her yaş grubunda ortaya çıkabilecek olan dil ve konuşma bozukluklarına verilen özel eğitimin genel adı ‘Dil ve Konuşma Terapisi’dir.

YETİŞKİNLER İÇİN DİL VE KONUŞMA TERAPİSİ NEDİR ?

Kekemelik, hızlı ya da yavaş konuşma, artikülasyon bozuklukları, beyin hasarı, felç gibi rahatsızlıklar sonrasında bozulan konuşmanın iyileştirilmesi veya yeterli hale getirilmesi için verilen terapi hizmetleridir.

Dudak ve damak yarıklığı gibi durumlarda, yutma problemlerinde, konuşurken kısılan ses, ses ayarı bozukluğu, ses çatlaması, bazı harfleri söyleyememe ya da yanlış söyleme durumlarında da yine dil ve konuşma terapisine başvurulur. Tedavideki başarı, erken müdahale ile artırılabileceğinden sorun ihmal edilmemelidir.

ÇOCUKLAR İÇİN DİL VE KONUŞMA TERAPİSİ NEDİR ?

Üç dört yaşına gelmiş ve konuşması gecikmiş çocuklarda herhangi bir sağlık probleminin varlığı araştırılıp fiziksel bir sorun tespit edilmediğinde dil ve konuşma terapisine başlanır. Kekemelik sorunu yaşayan, sesleri yanlış şekilde söyleyen ya da birbirinin yerine kullanan fonolojik bozukluğu olan çocuklar için de dil ve konuşma terapisi uygulanır. Down sendromlu, otizmli çocuklar içinse dil ve konuşma terapisi elzemdir.

Özellikle çocuklar için, dilde ve konuşmada yaşanan sorunları zamana bırakmak, kendi kendine düzelir demek, sorunu ertelemek ve daha kötü hale getirmekten başka bir şeye sebep olmaz. Erken tedavi, yüz güldürücü sonuçlara sebep olur.

Terapiye ihtiyaç duyanlar açısından dil ve konuşma terapisi nedir diye bakarsak, kişinin yaşam kalitesini, kuracağı iletişimin yeterliliğiyle kendine duyacağı özgüveni yükselten ve bu yöndeki memnuniyetsizliğini, mutsuzluğunu ortadan kaldıran terapidir.

Dil ve konuşma terapisi nedir, işleyişi nasıldır, ücretler nelerdir diye merak ediyorsanız daha ayrıntılı bilgi için sitemizde konuyla ilgili diğer yazılara da göz atabilirsiniz.

Zihinsel engelli destek eğitim programı amaçları

Zihinsel engelli destek eğitim programı amaçları kayıt olmak isteyenler tarafından bir hayli merak edilmektedir. Gelin hep beraber zihinsel engelli destek eğitim programı amaçlarına göz atalım.

  • Başkalarından bağımsız bir yaşam sürmek
  • Kişisel bakım becerilerini kazanmaları
  • Günlük yaşamda yapılan aktiviteleri becerebilmek
  • İletişim becerisini maksimum düzeye çıkarmak
  • Sosyal ve toplumsal uyum becerilerini geliştirmeleri

Zihinsel engelli destek eğitim programının yapısı

Zihinsel engelli destek eğitim programının yapısı genel olarak diğer destek eğitim programlarının yapısı ile aynıdır. Modüllerin kazanımları bireyi zorlamamak ve kişiye özgü hareket edilerek tasarlanmıştır.

Bireyselleştirilmiş eğitim programı nedir?

Bireyselleştirilmiş eğitim programları kişinin durumuna göre hazırlanmış programlardır. Program hazırlanırken; uzman, öğretmen ve aile birlikte yardımlaşmalıdır. En son aile onayı alınmalıdır. Bireyselleştirilmiş eğitim programında amaç, çocuğun engeline göre; gerekli disiplinlikte, uygun ortamda ve uygun destek hizmetleri ile çocuğun hayatını kolaylaştırmaya yöneltmektir. Programı aileye imzalatmadan önce:

  • Bireyin yararlanabileceği özel eğitimler ve destek hizmetleri
  • Sunulacak hizmetlerden kimin sorumlu olduğu
  • Bireyselleştirilmiş eğitim programları nasıl ve nelerle değerlendirileceği
  • Hizmetlerin ne zaman başlayacağı, sürecin nasıl gideceği ve biten süre

Hakkında aileye bilgi verilmesi oldukça önemlidir.

Bireyselleştirilmiş eğitim programları, bireyin gerekliliğine göre oluşturulan bir ekiple hazırlanmalıdır. Bunun için; özel eğitim, çocuk gelişimi, okul öncesi öğretmenlerinden; odyolog ve konuşma terapistinden yardım alınabilir.

Bireyselleştirilmiş eğitim programında bireye özgü hedefler nasıl hazırlanır?

Bireyselleştirilmiş eğitim programlarında kişiye özgü uzun ve kısa vadeli hedefler koymak oldukça önemlidir. Bu zamanlarda; bireyin gösterdiği performansa, seçilen amacın bireye uygunluğuna, öncelik verilmesi gereken gereksinimlerine, programa ayrılan zamana ve bireyin önceki başarısı göz önüne alınmalıdır.

Uzun dönemli amaçlar nasıl hazırlanır?

  • Bireye uygun ve anlamlı olmalıdır.
  • Uzun dönemli olmasının yanı sıra, içerisinde kısa döneme ait amaçları da barındırmalıdır.
  • Ölçülebilir ve net tanımı yapılabilir olmalıdır.

Kısa dönemli amaçlar nasıl hazırlanır?

  • Beklenen davranışları ne düzeyde yapabildiğine önem verilmelidir.
  • Bireye uygun ve anlamlı olmalıdır.